Peru is een arme man gezeten op een gouden bank
Door: sofiavanneste
Blijf op de hoogte en volg Sofia
02 Juli 2010 | Peru, Ichuña
De aankomst in het huisje van Roberto en zijn familie was de aankomst in het paradijs. De warme douche was de 7de hemel, na 2 maanden wassen in een emmer met ijskoud water. Mijn bedje was heerlijk hard en had geen kuil in het midden, zoals mijn bed in Ichuña. Het dragen van sandalen en een korte broek deden me ook deugd na het dikke truien avontuur…
Het onthaal door de familie was warm en intens. Dit bleef de hele week zo. We kookten samen en praatten over diepzinnige en interessante onderwerpen.
Roberto en zijn familie zijn heel begaan met de noden en problemen van hun land. Hun ideeën en opvattingen inspireerde me.
Roberto zelf is een enorm enthousiast en actief man. Hij werkt als vrijwilliger in verschillende organisaties en doet veel goed werk. De laatste maand echter zit hij met zijn been in de gips en kan dus minder werken; dit doet zijn enthousiasme echter niet verminderen. Dit maakte wel dat ik me moest wagen aan het autorijden in het Peruaanse verkeer. Een hel! Maar noodzakelijk om op alle plekken te geraken waar de therapieën gegeven werken.
Hier een beschrijving van mijn dagindeling.
07.00 Wekker! De drukke dag kon beginnen. Na een stevig ontbijt, dat in Belgische termen meer lijkt op een boerenmiddagmaal met vlees groenten en aardappelen, vertrokken richting de gevangenis. We gaven elke dag gedurende 2 uren danstherapie aan vrouwen die om verscheidene redenen in de gevangenis zitten. Deze 2 uren waren enorm waardevol. Ik had het gevoel dat ik echt iets kon betekenen voor hen. De vrouwen genoten echt van de sessies en slurpten de positiviteit gulzig op. Op maandag waren er 50 vrouwen die deelnamen aan de sessie… Na 2 uren werden we overladen met koekjes, koffie en eten… Het was schrijnend te zien hoe een leeg bestaan de vrouwen daar leiden. Er wordt niets, maar dan ook niets van activiteiten voor hen georganiseerd. Ze brengen hun tijd door met breien, breinen en nog eens breien… Familie zien ze zo goed als nooit… Als ze ziek worden krijgen ze geen verzorging of medicamenten. Roberto koopt regelmatig medicamenten voor hen waar nodig. Hij zit echter met zijn handen in het haar omdat hij geen centen heeft om voor 100 vrouwen medicatie te kopen. Een groot deel van het geld van de benefiet zal hier dan ook naar toe gaan.
Na het afscheid in de vrouwengevangenis waag ik me weer achter het stuur en begeven we ons naar de andere kant van de stad, naar een albuerge van de politie. Dit is een gevangenis voor jongeren. De politie pikt deze jongeren van straat omwille van verschillende redenen zoals minderjarig prostitutie, geweldpleging of drugstransport. Ook komen jongeren die leiden onder huiselijk geweld, verwaarloost worden of op straat leven terecht in deze gevangenis. Zonder proces worden deze tieners ontnomen van hun vrijheid, van contact met familie en dierbaren. En dit op zo een cruciaal punt in hun leven. Ze worden samen gezet in 1 groep, in 1 gebouw… Dat deze mengelmoes aan problematieken de problemen nog groter maakt moet ik je niet vertellen… De bewakers schrikken ook niet terug van het gebruiken van geweld om de orde te handhaven.
Las hormigas rojas in de vrijwilligersorganisatie die het leven van de jongeren in de albuerge iets aangenamer probeert te maken door middel van het organiseren van activiteiten. Ook zij hebben niets financiële steun. Ook hier gaat geld van de benefiet naar toe.
Nicole en ik maakte samen met deze tieners een supergave choreografie op stoere muziek. De jongeren gingen hier helemaal in op. Bij afsluiting filmden we deze dans die binnenkort op youtube te bewonderen zal zijn! Het deed ons en hen goed om wat vreugde te brengen binnen deze hoge muren…
Na een korte middagpauze begaven we ons naar de wijk Juan 23, die gelegen is aan de voet van de vulkaan de Misti. Door de straten van deze schrijnend arme buitenwijk klonk de muziek van K3 en Samson en Gert… Op straat dansten we met kinderen die leiden onder huiselijk geweld, ze worden verwaarloosd en hebben een heel problematische familiesituatie… Het kwam wel hard aan om te zien hoe deze kinderen elkaar doelbewust en om ter hardste sloegen, elkaar manipuleren en mishandelen… Toen een jongen van 14 zijn naam niet kon opschrijven schrok ik wel, ik dacht dat alleen de oude vrouwtjes van Ichuña analfabeet waren…
We sloten af met een minder zware sessie in wijk van Roberto waar we op straat dansten met enkele gezinnen. Dit in het teken van buurtwerking. De groep bestond uit ongeveer 20 personen van 3 tot 75 jaar. Toen we met z’n allen de laatste sessie het volksdansje op de muziek van ’t smidje van Laïs uitvoerden besefte ik hoe intercultureel en leeftijdsoverschrijdend dans kan zijn.
’s Avonds kon ik niet slapen, te veel indrukken denk ik… Zou het niet??
Ik krijg direct zin om een nieuwe benefiet te organiseren… Jullie ook??
Het is zo broodnodig, veel meer dan je ooit zou durven denken…
03 Juli 2010 - 11:02
Nonkel Roland:
Indringend, intens, schrijnend, aandoenlijk, godgeklaagd....en nog zovéél méér....Het zijn allemaal bedenkingen die ons al overvallen naar aanleiding van jouw weer zeer levendig verslag van een 'rauw-ruwe' werkelijkheid. Ik kan mij inbeelden welke indrukken zich griffen bij jou die deze ervaringen 'mee-maakt'!!!Jij én Nicle zullen stof genoeg hebben om reflecties uit te wisselen en uit te schrijven. Voor de 'scriptie zelf' zal het hoogstwaarschijnlijk het probleem van het 'schrappen' worden. Ondertussen doen jullie daar ervaringen op 'voor het leven' En terwijl jullie door het Peruaans verkeer laveren, kan ik mij inbeelden dat je na zo'n dag deugd hebt van een bed en een warme douche. En....je zou van minder appetijt hebben in een 'stevig ontbijt'!!! Dank je voor je levendige en sprankelende verslaggeving. En...hou jullie goed!!! Héél véél liefs. -
04 Juli 2010 - 18:50
Nonkel Luc:
een aangrijpend verhaal. Gevangenis, ik begin daar ook een beetje vertrouwd mee te geraken. Ook bij ons in België is het verre van koek en ei, cfr. machtsmisbruik van cipiers, het lege bestaan van vele gevangenen, te pas en te onpas gestraft worden voor bagatellen en dan uitgesloten worden voor diverse activiteiten. Nu bij ons zijn er wel geen geldproblemen en krijgen gevangenen wel de nodige medische verzorging. In Peru is dit duidelijk een probleem, ik zou ook zeggen laat maar opnieuw een benifiet komen. We zien er al naar uit.
Gisteren ben ik thuisgekomen van een kasteelvakantie met 18 volwassen mentaal gehandicapten ergens in Henegouwen. Ik was er verantwoordelijk voor Wim, een 38-jarige doofstomme man die autistisch is. Een schitterende ervaring. Er was daar ook een oud-leerling van mij. De eerste 2 jaar toen ik les gaf was hij bij ons in school. Hij was toen 14 -15 jaar en is er nu 54. Ik had hem 39 jaar niet meer gezien en toch herkende ik hem nog.
Zo Sofia dat was het dan op de verjaardag van Ofelia. Ik heb haar vandaag nog niet kunnen bereiken. Nog een paar keer proberen. Nog heel veel liefs van ons allen. -
06 Juli 2010 - 09:57
Judith Bruneel:
Weer een zeer mooi verslag Sofia...Het is echt pakkend om te lezen in welke omstandigheden de gevangenen en jongeren moeten leven... zeer schreinend.. een nieuwe benefiet zou inderdaad niet slecht zijn, mijn steun heb je volledig... hou je goed daar!!!!
liefs, judith -
07 Juli 2010 - 07:21
Tante Marijke:
dag Sofia misschien wat laat maar daarom niet minder gemeend(mails kwamen bij nonkel Luc).
Ik vind het fantastisch wat jullie daar allemaal doen.Wel een groot verschil met onze luxueuze levensstandaard.
Ik zou zeggen : geniet van al de mooie momenten die je deze mensen kunt aanbieden, geniet van de mooie natuur, van de cultuurverschillen tussen deze twee werelden...
Eind juni is mijn collega George Cappelle vertrokken voor twee maanden naar Ichuna samen met twee studenten uit het regentaat.
Misschien zie je hem daar, doe dan maar de groeten van me.
Sofia ik hoop dat je deze laatste dagen nog heel veel levenswijsheid mag opdoen in het mooie werk dat je daar doet.
vele groetjes van tante Marijke -
07 Juli 2010 - 12:14
Pol Bruneel:
dag Sofia,
goeie moed om je laatste weken Peru en tegelijk het afwerken van jullie eindwerk zo efficiënt maar ook zo genietensvol mogelijk door te brengen.
Proficiat voor wie je bent en voor wat je presteerde.
hartegroet
n.Pol -
07 Juli 2010 - 18:12
Evelien:
Sofia, geweldig om je ervaringen zo te lezen. Ik werd meegenomen in het verhaal en de emoties. Gelukkig dat de benefiet zo'n succes was en nu goed kan worden besteed! Het doet goed om te lezen dat jij daar wat posiviteit brengt onder deze mensen. Nog heel veel zonneschijn, een dikke knuffel! -
14 Juli 2010 - 09:04
Judith En Mark:
leuke verhalen en ook weer een mooie aanvullling op de verhalen van Nicole.
veel succes bij alles wat je doet. zo een drukke dag lijkt me wel super vermoeiend word dan niet alle energie uit je gehaald?
Liefs uit den haag
zus van leo -
17 Juli 2010 - 18:33
Chris Te Riele:
Lieve Sofia
Misschien weet je niet meer wie ik ben, ik was met mijn man Rob en met Coorie en Henk Bilo uit Zwolle op het 25 jarig huwelijksfeest van je ouders. Als ik lees wat je allemaal doet en wat je meemaakt, dan voel ik diep respect en bewondering voor je in je oprechte pogingen om iets van het leed te verzachten dat de mensen treft. Ik ben ontroerd door wat je schrijft over dans en de wijze waarop de vrouwen daar in opgaan. Je betekent heel veel voor hen!!Ik ben ook zeer geroerd door hun veerkracht en overlevingsdrift! Wat valt er in deze wereld nog veel van elkaar te leren!
Liefs en alle goeds, ook namens Rob
Chris te Riele
19 Juli 2010 - 10:21
Veerle:
Hey lieve sofia, geniet nog van je laatste dagen daar! Je verslagen zijn echt leuk om te lezen! Tot gauw! Dikke kus vanwege Veerle, Joris en Lander xxx -
19 Juli 2010 - 20:23
Joke:
Wow, prachtig en intens. Sofia, wat jij daar meemaakt is in geen cijfers uit te drukken als beoordeling, de dingen die je vertelt zijn zo prachtig, intrigerend, verbazingwekkend... Geweldig. Ik ben zo blij voor je, het klinkt echt mooi. Dikke knuffel!!Tot gauw!! xxxxx -
20 Juli 2010 - 08:54
Leen, Mama Van Ewout:
lieve sofia, je hebt dat schitterend gedaan! Jullie hebben jullie positieve indruk daar duidelijk achtergelaten : dit heeft eeuwigheidswaarde bij die peruvianen die jou mochten ontmoeten! Op de valreep nog deze wens voor jou in het verre Peru:koester die indrukwekkende herinneringen, veel succes met je scriptie, goede terugreis en... hartelijk welkom in Malle!!! -
29 Juli 2010 - 08:24
Wim En Hilde:
Dag Sofia,
Het wordt hoogstwaarschijnlijk een emotioneel afscheid in Ichuna.Met een rijke geestelijke bagage ga je weldra aan de terugreis beginnen. We wensen je alvast een veilige thuiskomst. Veel liefs.