Dansen in de Andes - Reisverslag uit Ichuña, Peru van Sofia Vanneste - WaarBenJij.nu Dansen in de Andes - Reisverslag uit Ichuña, Peru van Sofia Vanneste - WaarBenJij.nu

Dansen in de Andes

Door: sofiavanneste

Blijf op de hoogte en volg Sofia

16 Juni 2010 | Peru, Ichuña

De laatste weken staat mijn thesis echt op de eerste plaats. De sessies zijn enorm waardevol en het is heel interssant om aan de thesis te werken…
Alhier een blik in de sessies…

Elke maandag stralen de bejaarden als we met hen een dansje placeren. Deze maandag danste ik met een vrouwtje. Ze leek echt ontroerd door de zachte aanraking tussen onze handen en de wiegende beweging die we samen maakten.
Elke dinsdag komt er onder andere een Walter naar onze sessie. Hij is een hele inteligente jongen, die heel veel kweliteiten in zich heeft. Door zijn onzekerheid komen ze er echter nog niet zo goed uit. Elke week zien we hier vooruitgang in. Laatste dinsdag stond hij echt helemaal vrij te dansen, helemaal los te gaan op de muziek van Michael Jackson, zijn grote favoriet.
Elke woensdag werken we met een klasgroep van het eerst jaar toerisme. Deze leerlingen komen zo graag naar de sessie. Samen uit de bol gaan maar ook samen intieme dans momenten beleven is heerlijk met hen.
Donderdag dansen we met 3 meisjes. Deze meisjes zijn erg onzeker en erg puberaal. Het is mooi hoe ze tijdens elke danssessie hun maskers kunnen afleggen en plaats kunnen maken voor het uiten van hun eigen emoties, hun eigen ‘zijn’.
Vrijdag werken we met kinderen. De eerste keer waren we met 2 kinderen. Nu, na 6 sessies is de groep uitgegroeid tot 27 kinderen. Mond aan mond reclame werkt ook bij deze jongste bevolkingsgroep! Met deze gigantische groep drukke en energieke kinderen spelen we en dansen we in de avondzon! HEERLIJK! Als ik op straat een kindje tegen kom hoor ik standaard: ‘hola professora Sofia!’ en komen ze me een handje of een kusje geven! Super lief!
Zaterdag en zondag werken Nicole hard aan de scriptie. Dit is enorm interessant. Maar wel tijdsrovend. Ook in de week tussen de sessies door werken we aan de scirptie. We hebben nog net tijd om onze eigen was te doen en te koken. Wandelen komt er de laatste tijd niet meer zoveel van. Ook hebben we niet veel tijd om de leuke contacten met nieuwe mensen te onderhouden. Dat is natuurlijk wel jammer. Maar het is een keuze die we bewust maken.
Ik wordt heel gelukkig van het feit dat ik danstherapie hier kan toepassen.

Overmorgen vertrekken we naar Aruipa. Daar zullen we een week werken met drie groepen. Een groep kinderen in een soort van gevangenis, een groep kinderen die leiden onder huiselijk geweld en mishandeling en een groep kinderen en hun moeders. De week daarna zijn we weer in Ichuña, maar gaan de sessies niet door omdat we dan moeten schrijven aan de scriptie. Daarna hebben we nog 2 weken sessies. Daarna weer een week schrijven en de week daarna moet ik Ichuña achter mij laten...
Het gaat echt heel snel... Maar ik geniet, geniet, geniet!!!

• 16 Juni 2010 - 16:49

Judith Bruneel:

Blijven genieten zou ik zeggen... Jullie doen daar prachtig werk met jullie danstherapie... Doe zo voort!!! En geniet elk moment dat je daar bent... x

• 16 Juni 2010 - 17:23

Leen En C° :

Hallo Sofia,fijn om jullie verslag weer te lezen!En knap dat jullie daar zovelen kunnen bereiken.Jullie doen daar écht wel nuttig en weldoend werk!Geniet er maar intens van, jullie laten daar vast en zeker een onuitwisbare indruk achter eens je terugkeert naar Belgenland,hoor Sofia!Nog veel enthousiasme en motivatie gewenst (No problemo hé :) bij alle grote én kleine dingen die jullie daar doen! Warme groetjes vanuit Oostmalle van ons ALLEMAAL!

• 16 Juni 2010 - 17:52

Nonkel Luc:

Sofia,

ik had dit mooie verhaal al gelezen. Jouw moeke had het me doorgemaild. Het blijft indrukwekkend wat jij daar op jonge leeftijd kan meemaken. De appel is uiteraard niet ver van de boom gevallen. Het is dus niet zo verwonderlijk dat jij naar Peru bent gegaan om iets m.b.t. jouw eindwerk te doen. Je had even goed een klassiek eindwerk kunnen schrijven en hier in België blijven. Het siert je dat de niet gemakkelijkste weg werd genomen maar zeker en vast wel de mooiste. Concentreer je maar op jouw eindwerk zodat dit ,eens in België terug, in de juiste vorm kan gegoten worden.

Nog heel veel liefs en een dikke kus van ons allemaal.

• 16 Juni 2010 - 18:59

Falie:

Hola professora Sofia!!!
    Zalig om je verslag wederom te lezen. Zo komt Peru weer een beetje dichterbij! Leuk om te weten hoe je week er ginder uitziet. Mss moet je daar een KSJ oprichten, aangezien je groepje zich toch snel uitbreidt! Ik zal wel mee komen begeleiden!!

Geniet er nog van daar en ik zal uwe Lieven hier nog wat int oog houden:-)

Het ga je goed!!
    Greetz
    Falie

ps: en nog een bemoedigende boodschap van het thuisfront:

Maak je geen zorgen
    voor de dag van morgen.

Doe rustig aan
    blijf af en toe staan.

En geniet, geniet
    van alles wat je ziet.

Wees gelukkig en blij,
    want het leven gaat toch zo snel voorbij .

• 16 Juni 2010 - 19:18

Samuel Stockman:

Wauw Sofia, 't moet een hele leuke ervaring zijn om in het verre Peru zo'n prachtige mensen en kinderen te ontmoeten. Geniet van de tijd die je daar doorbrent van van alles waar je mee bezig bent. groetjes, Samuel, Yente en Milan x

• 16 Juni 2010 - 19:42

Mémé Jes:

Hei Sofia,
    ook je foto's spreken boekdelen! Ik zie al uit naar je foto-album. Je verhalen zijn uiteraard ook niet te versmaden! Ik keek ook even op Nicols site en plaatste er een woordje op. Fijn dat jullie zo'n bondgenoten zijn.
    Nog veel liefs van ons allen!
    mémé Jes

• 16 Juni 2010 - 21:29

Nonkel Roland:

Wat ben ik blij om jou weer even 'thuis' te hebben. Ik dacht al....Sofia en Nicole zullen het blijkbaar heel druk hebben, want er komt precies niet zo snel nog iets door....en ja....gelukkig zou ik zeggen. Want jouw verslag - waardoor we bijna een kijkje kunnen nemen alsof we er zelf bij zijn - vertelt ons prachtig hoe jullie daar werkzaam zijn. Héél veel ervaringen, wederzijds! Schitterend!!! Neem inderdaad de noodzakelijke tijd voor jullie scriptie, dat is toch ook een 'top-prioriteit', want hoe juister en nauwkeuriger jullie het in kaart kunt 'schrijven', hoe meer het van hieruit later ook nog kan doorwerken. Ik ben blij dat je - ondanks de druk en drukte van je werk nog volop kan genieten! Dat is de 'authentieke Professora'. Héél veel liefs en het allerbeste nog in de komende activiteiten.

• 17 Juni 2010 - 08:49

Heidi:

Hej sofia, echt super die verhalen, ik geniet er erg van om ze te lezen. Ik lees vooral dat het je goed gaat en daar ben ik blij om! Was ik maar even een vogel die even tot daar kon vliegen ;o). Amuseer u nog daar! xxx

• 17 Juni 2010 - 21:29

Rik:

Hoi sofia,
    ook ik vind tussen mijn examens wel even tijd om je blog te lezen ;). Het klinkt geweldig wat je daar allemaal verricht!! Maar ik wist al wel langer dat je o zo veel in je mars hebt!( Ik heb het gelukkig zelf kunnen ondervinden :) ) Geniet daar van het prachtige werk dat je levert!!

xx Rik

• 18 Juni 2010 - 14:35

Nicolette:

jeetjee de tijd vliegt he sofia!! ik kan me dat nog goed herinneren van de tijd dt ik op curacao was!! Maar laat je niet gek maken door te tijd! Laat de tijd je niet inhalen!! blijf lekker in het hier en nu en pluk de dag!!!!

genietse
    groetjes
    nicolette

• 19 Juni 2010 - 17:17

Wim En Hilde :

Dag Sofia

Wij lezen met veel plezier je boeiende en mooie verhalen uit Ichuña.Heerlijk!
    Nog vele lieve groeten.

Wim en Hilde

• 10 Juli 2010 - 15:19

Greet Casier:

dag sofia!
    Wat doet het telkens deugd om jouw enthousiasme te lezen in al je verslagen! Blij dat je die autoritten overleefd hebt want Arequipa is inderdaad hels en als je een accident zou hebben dan zou jij wel de grote verantwoordelijkheid moeten dragen. Je kan ook een taxi nemen voor kleinere afstanden maar dat weet jij natuurlijk al lang. Mocht je nog bruno zien doe hem veel groeten. Hier alles goed. En hete dagen zoals in Arequipa. Ik denk dat je nog terug keert naar het koude Ichuña he? Groetjes daar aan Beltran en de bekenden en ook aan Nicole die we (nog) niet kennen. Hou je taai en geniet maar verder van die unieke kans in je leven! Groetjes ook van Marc aan Nicole, jou en de Lord of the dance!
    Mocht het je kunnen helpen voor je thesis we hebben daar een Indisch schilderij over.
    alle goeds. greet